Fietsroutes en fietsostrade

15 Oktober 2015

De provinciale commissie is vandaag samengekomen in cc Zwaneberg en heeft de fietsostrades in Antwerpen besproken. Er werd een rangschikking gemaakt van de prioriteiten om de fietsostrades aan te leggen. De fietsostrade tussen Lier en Aarschot werd o.a. verdedigd door Fons Van De Peer van de fietsersbond afdeling Heist-op-den-Berg. Schepen van openbare werken Patrick Feyaerts (Open VLD) en Koen Kerremans (provincieraadslid Groen) waren ook aanwezig om de fietsostrade tussen Lier en Aarschot te verdedigen. De ranking die is opgesteld is nog niet definitief goedgekeurd, maar een derde plaats is realistisch. Dit is echter geen reden om te wachten. De gemeente kan vandaag reeds een studie aanvragen voor de aanleg en aan de werken beginnen. De aanleg wordt volledig betaald door de provincie. Zo is heeft men in Berlaar in juni beslist om het nodige studiewerk aan te vangen (zie  en

hierhier).

Ook vandaag was er een artikel in De Standaard "In kaart, Hier fietst U het liefst". Hier worden veelgebruikte fietsroutes op weergegeven.

Als je deze kaart vergelijkt met de geplande route voor de fietsostrade dan zie je dat het stuk tussen de Isschotweg (grondgebied Berlaar) en de Oude Liersebaan veel fietsers zal trekken. Het traject zou veiliger, korter en mooier worden. Voor een deel kan hier de (ongebruikte) weg Brekelingen gebruikt worden. Een stuk van een paar honderd meter zou moeten aangelegd worden.

Ook voor het stuk langs de Kievitstraat, Rommenshoeve en Raamstraat zijn er nu reeds veel fietsers. Wij herhalen dan ook graag ons voorstel om deze stukken nu reeds in te richten als fietsstraat om aan te duiden dat fietsers welkom zijn en het veiliger te maken (zie ook "Fietsstraten als tijdelijke maatregel voor de fietsostrade").

Op deze kaarten zie je ook verschillende andere straten waarvoor het nuttig zou zijn om er fietsstraten van te maken. Zo is de Groenstraat in Booischot een mooie en rustige weg om richting Heist-op-den-Berg te fietsen.

De Hollandstraat is een goed alternatief voor de N15 om richting Putte en Mechelen te fietsen. Hier is nu veel sluipverkeer wat het minder veilig maakt voor zwakke weggebruikers. Dit zou ook een goed aanknopingspunt kunnen zijn voor een mogelijke fietsostrade naar Mechelen aangezien het kan aansluiten op de plannen in Bonheiden om de Oude Baan (die parallel loopt met de N15) om te vormen tot fietsstraat.

Voor de fietsers tussen Itegem en Wiekevorst zou het nuttig zijn om de Lenkestraat en Neerhofweg als fietsstraat in te richten.

U kan de kaarten ook zelf bestuderen op Strava labs.