[HET GROENE EI] De klimaatzaak

12 Februari 2015

De klimaatzaak Zo ver is het gekomen: 11 BV's stellen de 4 Belgische overheden in gebreke. Met recht en reden gaan ze de strijd aan tegen het . Duizenden burgers worden mede-eisers van De Klimaatzaak. Ik ook.

huidige klimaatbeleid dat onvoldoende resultaten oplevert

Telkens ik een blik werp op de krantenkoppen afkomstig van de Wetstraat, kan ik het niet laten diep te zuchten terwijl een golf van teleurstelling me overspoelt. De subsidies voor bedrijfsauto's liggen nergens zo hoog als bij ons, het openbaar vervoer wordt duurder, treinen en bussen met te weinig passagiers worden afgeschaft, 40 jaar oude kerncentrales blijven 10 jaar langer open ?

De opwarming van de aarde is een feit. Verspilling van energie is een feit. Het monopolisme van Electrabel is een feit. Het afwimpelen van hernieuwbare duurzame energie is een feit. En een feit is, dat er veel te weinig wordt aan gedaan. Veel liever heeft de regering het over geld, de economie, de staatsschuld, de inflatie, de crisis, over hoe de Belg aangezet kan worden tot meer consumeren. Ik respecteer en bewonder de rijkdom van 'onze' planeet en schaam me om de gulzigheid waarmee we haar onrecht aandoen.

Maar, mensen worden wakker, en denken aan hun toekomst en die van de volgende generaties. Beseffen dat we werken om te leven en niet andersom, dat geld minder belangrijk is dan we lange tijd dachten. Wij willen geen nieuwe rommel meer, integendeel, we schenken onze overvloed aan mensen die het nodig hebben. Tal van hartverwarmende initiatieven rijzen uit de grond. Tal van mensen kennen het verslavende genot dat gepaard gaat met respectvolle, eerlijke en ecologische daden. Wij willen meer van dat! Nu onze regering nog.

Kathleen Rits