[HET GROENE EI] Uplace: myplace, yourplace?

27 Februari 2015

Uplace is het gesprek van de dag. Is het een meerwaarde, is het een foute keuze? Zijn we verplicht te investeren in het winkelcentrum (lees: goed voor meer consumptie en  jobmogelijkheden)of is het weer een korte termijn oplossing? Even logisch nadenken. Het ontwerp en constructie van Uplace kosten zeer veel geld, maar zullen ongetwijfeld banen opleveren. Tijdelijk uiteraard, maar da's in de bouw altijd het geval. Eens afgewerkt kunnen er zich een heel aantal winkels vestigen: fantastisch om te winkelen wegens overdekt en alles binnen handbereik. Volgens de afspraak zullen dat winkels zijn die niet zullen concurreren met handelaars in de naburige steden, dorpen, gemeenten. Dus daar geen Esprit, Zara, H&M, Standaard Boekhandel, Blokker,? ? Ik wil het nog zien.

Met een beetje fantasie kan je je voorstellen dat shoppers toch niet meer naar de lokale handelaars zullen gaan, maar ineens hun volledige zomer/winteroutfit gaan shoppen in Uplace. Met nog een beetje meer fantasie zou je dan kunnen bedenken dat die lokale handelaars na een tijdje hun boeken neerleggen wegens te weinig inkomsten. Geen probleem: ze kunnen in Uplace wel aan de slag? Dacht het niet: daar zijn ondertussen al andere mensen aan het werk, wellicht jonge mensen die nu geen job vinden en bereid zijn elke dag een uurtje file (of twee) te overwinnen in ruil voor een semi-vaste job. Want die files zijn er nu al, en zullen ook aangroeien. Tenminste, daar ga ik van uit. Want stel dat er géén extra mensen afzakken naar Uplace om te gaan shoppen, dan staat dat ding daar leeg? En heeft dat heel veel geld gekost aan de gemiddelde belastingbetaler, maar ach, het was een goeie poging?

Aan de overheid: U placeert een winkelketen in een gebied dat al eivol zit. Want 'er moet geshopt worden om de economie aan te zwengelen'? Goh, mag ik dan mijn centen eerder spenderen aan die lokale handelaar waar ik met de fiets naartoe kan, zodat ik nog centen overheb om mijn belastingen te betalen waar u als overheid dan meer opvang voor kinderen, ouderen, zieken enzo mee kan voorzien? Of is dit een domme opmerking?

Sarah Wouters