Meer werk in Heist, met kantoren aan het station

24 April 2016

(artikel zoals gepubliceerd in de Groenkrant van lente 2016) Onderzoek wijst het uit: minder moeten pendelen naar het werk maakt mensen gelukkiger. Hoe kunnen we zorgen dat er meer duurzame werkgelegenheid komt in Heist-op-den-Berg? Het steekt al een tijdje mijn ogen uit. Aan het station van Heist gaapt een gat. Er is daar een gebouw afgebroken en in de nabije toekomst zal er iets nieuws verrijzen. Ik begin dan te dromen.

Zou het niet schitterend zijn als hier een mooi kantoorgebouw komt? Daarvan zijn er niet zo veel in onze gemeente, dus dat kan wel van pas komen. De locatie is perfect. Pal aan het station, en alle lokale buslijnen hebben er een halte. Ook voor fietsers zal het vlot bereikbaar zijn, met de toekomstige fietsostrade.


Er zijn de helft meer werknemers dan
er jobs te vinden zijn in Heist. Daarom
moeten veel mensen pendelen.


Ik pendel zelf naar Brussel en kan iedereen alleen maar aanraden om dicht bij huis te werken. Dat is in Heist niet evident. We tellen meer dan 15 000 werknemers maar slechts een goede
10 000 jobs. Van die aanwezige jobs wordt de helft dan nog ingevuld door mensen van buiten de gemeente. Slechts een derde van onze werkende mensen heeft dus het geluk in Heist zelf aan de slag te kunnen.

We moeten uitkijken naar mogelijkheden om meer mensen een werkplaats aan te bieden in Heist-op-den-Berg. Een groot industrieterrein hebben we al. Maar veel kantoorvoorzieningen niet. Extra kantoren aan het station zouden ook goed zijn voor de winkeliers in de Bergstraat. Tijdens de middagpauze zouden de mensen die er werken daar kunnen gaan winkelen.

In de toekomst zal de stelplaats van De Lijn aan de andere kant van het station ook een nieuwe bestemming krijgen. Die locatie is nog meer geschikt voor kantoren, omdat ze beter bereikbaar is met de auto. We kunnen daar iets moois van maken. Er kan een parking komen onder het gebouw en als we vijf à zes bouwlagen toestaan, kunnen we een compact, energie-efficient en duurzaam gebouw aanbieden met plaats voor véél werknemers. Met een beetje groen errond kunnen ze werken in een mooie, goed bereikbare omgeving.

Joachim Van der Auwera