Uplace aan de Berg

21 Augustus 2015

  Woensdag 19 augustus was er een debat over de toekomst van Heist-centrum, georganiseerd door de collega's van Heist Anders. Er werd daar onder andere gediscussieerd over de toekomst van de Bergstraat. Er waren vragen en discussies over de maximale snelheid van de auto's, over het aantal snelheidsremmers, over de bomen die het parkeren moeilijk maken, over de richting waarin het autoverkeer zou moeten gaan. Er werden ook veel frustraties geuit over de bussen en hoe het binnenkort onmogelijk wordt om naar de Bergstraat te komen voor de mensen uit de deelgemeenten die niet over een auto beschikken.Het antwoord voor Groen bestaat in grote lijnen uit twee luiken:

  • Bergstraat verkeersvrij
  • Heist-op-den-Berg fietsvriendelijk maken

Bergstraat verkeersvrij


Er werd niet gesproken over een visie voor de Bergstraat. We zouden eens moeten nadenken welke winkelervaring nagestreefd moet worden. Er zijn twee uitersten. Je hebt de baanwinkels waar mensen met de auto naartoe gaan, voor de deur parkeren en na het winkelen direct weer vertrekken. Aan de andere kant heb je winkelcentra zoals Wijnegem Shoppingcentrum, Maasmechelen Village en misschien later Uplace. Er is parking om met de auto te komen, maar aan de winkels kan je rustig flaneren zonder je zorgen te maken over het verkeer.

Er zijn natuurlijk tussenvormen. Aan het 't Gouden Kruispunt in Sint-Joris-Winge heb een winkels aan de parking variant van de baanwinkels. De Meir in Antwerpen is een shoppingstraat in het centrum van Antwerpen.

De winkeliers in de Bergstraat hebben veel concurrentie. Er is het internet waarbij mensen vanuit het comfort van de zetel op zoek kunnen naar spulletjes en ze aan huis laten leveren. Er zijn ook de andere (winkel)centra dichtbij, zoals Aarschot, Lier en Mechelen en verderaf.

Om deze concurrentie aan te gaan moet winkelen in de Bergstraat aangenaam zijn, een belevenis zijn. Om de kans te krijgen een positieve belevenis te zijn moet het rustig en veilig zijn in de Bergstraat.

Laten we van de Bergstraat een merk maken, een belevenis maken. Als we de Bergstraat herinrichten kunnen we van de middelste strook een promenade maken. We kunnen hier eens een groeperkje zetten met een boom, een paar mooie rustige banken zetten, een fonteintje. We kunnen grote artistieke poorten plaatsen aan het begin en einde om het ingang van het winkelparadijs Bergstraat aan te duiden. Er is ruim plaats voor een gezellig terras. Er is plaats om weg te dromen bij de mooie spulletjes in de etalages. En ja er is niet alleen plaats voor de gemiddelde klant, maar ook om mensen met een beperking rustig en veilig mee te laten beleven hoe tof de Bergstraat is.

 

Fietsvriendelijk Heist-op-den-Berg

De bereikbaarheid is een ander probleem. Het gemeentebestuur heeft werk gemaakt van extra randparkings in de gemeente. Ze zijn bezig met betere wegwijzers om eerst de parkings te vinden en van daar vlot naar het centrum te geraken. De gesprekken van het gemeentebestuur met De Lijn om een goed busaanbod te voorzien lopen echter stroef. De Lijn moet besparen en dat zullen we ook in Heist-op-den-Berg voelen. Er zijn nu al amper busverbindingen en voor een deel van het huidige aanbod is reeds geweten dat het binnenkort zal afgeschaft worden.

Voor minder mobielen heeft de gemeente samen met het OCMW reeds een alternatief kunnen voorzien met de minder mobielen centrale. Dit aanbod past in het doelgroepenbeleid en is niet voor iedereen beschikbaar. We moeten dus op zoek naar betaalbare alternatieven.

Dat alternatief bestaat reeds. Het is een fiets, eventueel met elektrische hulpmotor. Met een elektrische fiets geraken de meeste inwoners van Heist-op-den-Berg sneller in het centrum dan met De Lijn. Er is geen beperking met eerste of laatste verbinding, er is geen bushalte waar je eerst naartoe moet, je vertrekt gewoon thuis en dit op elk moment dat je zelf wil, zonder te moeten reserveren.

Er is echter een probleem met de fietsinfrastructuur. Het gros van de bestaande fietspaden is in slechte staat. Dit moet verbeterd worden. Extra binnenwegen (zoals trage wegen) zouden kunnen gezocht en opengesteld worden. Er kan werk gemaakt worden van de fietsostrade langs de spoorlijn. Wegen zouden kunnen ingericht worden als fietsstraat om fietsers voorrang te geven en sluipverkeer te weren.

De fiets geeft mensen de vrijheid om zich te verplaatsen, is ook goed voor de gezondheid en zorgt vanwege de zichtbaarheid en lage snelheid ook voor meer sociaal contact dan een autorit. Een absolute aanrader.

Om te zorgen dat de mensen in Heist-op-den-Berg niet afgeschrikt worden van de fiets moet men wel zorgen voor comfortabele en veilige fietswegen.

Spijtig genoeg is de fiets wel niet voor iedereen een optie. Voor mensen die minder goed te been zijn zou het nuttig zijn om de Minder Mobielen Centrale ook voor hen beschikbaar te maken.